Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe zit het met de hypotheek(restschuld) wanneer de partner naar het buitenland verhuisd?

De volgende situatie:

Man en vrouw kopen gezamenlijk een woning van 200K. Na x jaar loopt het huwelijk stuk en men gaat scheiden. De hypotheeklast wordt gedeeld en er wordt overeengekomen dat de vrouw in de woning blijft wonen en de woning te koop wordt gezet.

De man voldoet al maanden de hypotheeklast niet en na een x aantal maanden geeft de man aan naar het buitenland te willen verhuizen. De woning is nog niet verkocht en de vrouw kan de hypotheeklast met moeite dragen. De vrouw is niet in staat om de man uit te kopen.

Wat kan de vrouw in deze situatie het beste doen?
In hoeverre kan de man in het buitenland nog gemaand worden om aan zijn verplichtingen te voldoen?
In hoeverre kan de man nog aansprakelijk gesteld worden voor de restschuld op het moment dat hij in het buitenland woont en ook de nationaliteit van het land aangenomen heeft?

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
2.2K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (3)

Welke nationaliteit je ook hebt, en in welk land je ook woont, een schuld op naam is een schuld op naam, en een hypotheek is een schuld op naam.

Als indertijd besloten is dat hij mee zou blijven betalen aan de hypotheek, is de helft van de schuld - tenzij anders notarieel overeengekomen - van hem. Beide exen zijn dus gewoon verplicht aan hun maandelijkse betalingsverplichting te voldoen.

Wanneer één van de twee dat niet meer besluit te doen, zit er voor de bank weinig anders op dan de woning te verkopen. In de praktijk zal dat - zeker vandaag de dag - betekenen dat jij OOK geen huis meer hebt, en jullie beiden met een flinke restschuld zullen blijven zitten. De vrouw staat met haar rug tegen de muur, want als ze niet in staat is de gehele hypotheek te dragen, zal ze nog gedwongen moeten verhuizen ook, PLUS dat een deel van de schuld blijft staan. Stel, rekenvoorbeeldje, de bank verkoopt het huis voor 120.000. De hypotheek was 200.000, dus 80.000 euro tekort. Beide exen hebben dus een restschuld van 40.000 euro. OOK de ex die er stiekem tussenuit geknepen is en zich verstopt houdt in het buitenland.

Dit zijn hele zure dingen, die zich helaas bij beel scheidingen voordoen, en die mensen zich tevoren veel te weinig gerealiseerd hebben. eigenlijk was er na de scheiding maar één optie : jij had geen geld om hem uit te kopen, dus moest het huis verkocht worden. Sowieso. Nu hebben jullie getracht onderhands iets te regelen dat dus in de praktijk niet werkt.

Een hypotheek kent een zogenaamde persoonlijke aansprakelijkheid : je partner komt er dus uiteindelijk, op de lange duur, niet onderuit. Blijft hij de dans ontspringen en zijn hele leven vluchten voor de bank, dan zijn echter de gebakken peren voor jou. Sorry ; mooier is het helaas niet. Hoe onrechtvaardig ook.

Toegevoegd na 2 minuten:
Let wel : als jullie NIETS officieel geregeld hebben, en alleen onderling afsproken hebben gemaakt, blijven jullie beiden aansprakelijk voor 100 % van de restschuld. Is je man dan niet te achterhalen, dan is de hele hypotheek jouw schuld, en volgt vermoedelijk het bankverhaal.

Toegevoegd na 6 minuten:
Ik heb nog een link gevonden van het ' stappenplan' waar je mee kunt beginnen zodra je ex stopt met betalen :

http://www.eigenhuis.nl/hypotheken-financien/hypotheken/hypotheek-verlengen-aanpassen/verandering-persoonlijke-situatie/scheiden/stappenplan-ex-betaalt-niet-mee/

Het wordt hoe dan ook een dure grap en een lijdensweg.
Ik wens je veel sterkte.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Als de afspraak is dat ze samen de lasten zullen dragen, dan blijft dat zo. Het hangt af van het land waar de man naartoe is verhuisd: tussen de meer ontwikkelde landen bestaan wel afspraken over het afdwingen van dit soort schulden. Een goeie advocaat, die internationale zaken doet, kan meer duidelijkheid geven.
Als hij nog bezittingen in Nederland heeft, kan ze proberen daar beslag op te laten leggen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
In principe zijn beide partners in deze [u]hoofdelijk aansprakelijk voor de gehele som van de hypotheek[/u]. De bank mag in het uiterste geval er dus voor kiezen het gehele bedrag op één persoon te verhalen. Deze kan op zijn beurt dan alsnog de helft terug vorderen op de ex-partner.

Gezien het feit dat de ex-partner in dit verhaal verhuisd is en een nieuwe nationaliteit heeft aangenomen zal het voor de bank moeilijker zijn geld te verhalen op deze persoon. De bank zal dan ook bijna zeker overgaan op het volledig opeisen van de restschuld bij de nog in het huis wonende partner.

In dit geval is het het beste om in gesprek te gaan met de bank. Deze zal in veel gevallen eerder bereid zijn je te helpen als dat je zelf met het initiatief komt!
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding