Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoeveel dm3 gas is er nodig om één liter water te laten koken?

Ik kan dit niet op internet vinden. Wellicht weet iemand het antwoord?

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
8.4K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Dat hangt ervan af op welke 'pit' je het zet (hoe groter de pit, hoe sneller gekookt maar een grotere pit gebruikt meer gas dan een kleinere). Ook hangt het ervan af hoe goed het voorwerp waarin je water doet warmte geleidt.

Bij onderstaande (niet-wetenschappelijke) brontekst wordt getest met 1/2 liter water.

Bij een liter water op vol vuur zou dan het verbruik 0,054 m3 zijn ofwel 54 dm3 en dat zou dan een kleine 10 minuten duren. Gaan we uit van een 1 m3 prijs van eur 0,65, dan kost het koken van een liter water ((0,054/1) * 0,65) = eur 0,0351.




"Onderzoek leert dat bij het koken met gewone pannen (bijvoorbeeld het koken van aardappelen, rijst of groenten in water) en op de manier zoals boven is omschreven (half gas op kook brengen en laag gas koken) een fors percentage kan worden bespaard.

We namen de proef op de som door een halve liter koud water in een steelpan aan de kook te brengen op vol gas en daarna op half gas. Met een thermometer en een stopwatch om temperatuur en tijd te meten voerden we de test 3x uit.
Op vol gas van 15 tot 100 gr. Celsius duurde gemiddeld 4 min. 57 sec. en het verbruik was 0,027 m3 gas.
Op half gas duurde het gemiddeld 8 min. 3 sec. en het verbruik was 0,015 m3 gas.

Dit geeft dus een besparing op gasverbruik van bijna 45%. Het koken op laag gas gedurende de kooktijd geeft daarbij nog een besparing van 80%. Dit zuinige kookgedrag met een beetje extra tijd loont dus zeker de moeite!"
(Lees meer...)
9 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding