Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

verschil tussen chocolade merken?

ik wil het verschil weten tussen Fairtrade chocolade en bijvoorbeeld een Ah merk chocolade. Wat is het verschil tussen prijs, kwaliteit, smaak, kleur en milieuvriendelijkheid?

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
2.4K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

Fairtade betekent dat de boeren een eerlijke prijs hebben gehad voor de cacau bonen. De prijs van de chocola zal daardoor wellicht wat hoger zijn. De smaak en kleur zouden het zelfde kunnen zijn, echter zijn er zo veel recepten dat die kans erg klein is. De kwaliteit en millieu vriendelijkheid is ook bij fairtraide geen garantie.
(Lees meer...)
10 jaar geleden
Reddie
10 jaar geleden
Hoezo min? Goed antwoord. Plus.
"Fair Trade" en "Biologisch" zijn twee zaken zijn die in principe los van elkaar zijn, hoewel steeds meer producten, waaronder chocolade, beide claims dragen, en de reden is simpelweg dat er vraag hiervoor is.
In ieder geval is het belangrijk om te weten dat geen van beide per se te maken heeft met smaak, kleur of kwaliteit.

Er zijn steeds meer consumenten die zeker willen weten dat geen kinderen afgeranseld zijn of boeren uitgebuit voor een portie goedkope chocolade, en deze "sociaal bewuste" consumenten zijn vaak dezelfde consumenten die ook bezorgd zijn over het milieu en de gevolgen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen op hun gezondheid. Vandaar dat er veel fabrikanten zijn die op beide aspecten zich inzetten.
Je hebt talloze keurmerken die iets zeggen over ‘bio’ en ‘fair’, en sommige van deze keurmerken richten zich op beide aspecten (b.v. UTZ of Rain Forest Alliance), terwijl anderen veel specifieker mikken op de ene of andere issue (zoals b.v. SKAL of Max Havelaar Fairtrade)

Een nog concreter antwoord op je vraag is moeilijk te geven, want hoewel beide aspecten in principe los van elkaar staan, als je de ene regelt, gebeurt bijna ‘vanzelf’ dat het andere aspect ook meelift. Je kan moeilijk een boer overtuigen om biologisch te gaan produceren als je hiermee zijn leven niet verbetert, en andersom gaat dat ook: door betere landbouw praktijken toe te passen, wordt het leven van een boer bijna automatisch beter… hoewel dat niet altijd het geval is, helaas…

Je vraagt daarnaast over verschillen in prijs, kwaliteit, smaak en kleur... en het antwoord is heel simpel: die zijn er sowieso, maar die gaan niet per se samen met "Bio" of "Fair", behalve wat betreft prijs, en dat is ook niet altijd het geval. Sommige merken die geen keurmerk dragen, zijn toch zeer prijzig.
Dit gezegd te hebben, is ook belangrijk om te weten dat het niet dragen van een "Fair" of "Bio" keurmerk, niet altijd betekent dat de boer geen eerlijke prijs krijgt. Sommige fabrikanten kiezen gewoon om niet mee te doen aan keurmerken.

Mijn persoonlijk advies, als relatief goede kenner van de foodsector? Kies een merk die je qua smaak en eigenschappen bevalt, en indien mogelijk met een "Fair" keurmerk. B.v.: de AH puur & eerlijk vind ik lekker van smaak, maar niet geschikt om te smelten, daarvoor kies ik liever het merk "Swiss" of "Cote d'Or".
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Er zijn meerdere culinaire redenen waarom je chocolade zou willen smelten, los van het maken van een grenache, een saus of een vulling, en dan is het smelten van chocolade ipv cacao erg handig.
Verder ben ik ook een grote voorstaander van eerlijke handel, maar dat hoeft niet gepaard te gaan met een keurmerk "Fair Trade". Ik ken de handel in cacao redelijk goed, en heel van je vermoedens zijn ook nog werkelijkheid, ik zou je nog heel wat hierover kunnen vertellen... maar dat is complex genoeg voor een paar boeken, laat maar staan een reactie op een vraag.
In ieder geval, een keurmerk zoals Fair Trade of Max Havelaar geeft meer garanties dan helemaal niets... terwijl sommige merken die geen keurmerk dragen fantastisch mooi bezig zijn in een eerlijke handel.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding