Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Welk soort vlees is het belangrijkste om biologisch te kopen?

Ik ben zelf vegetariër, maar zal het komende jaar bij schoolactiviteiten vaak grotere hoeveelheden vlees in moeten kopen. Nu staat het budget niet toe dat ik alles biologisch koop, maar een deel kan wel.
Mijn vraag is nu: zijn er bepaalde soorten vlees die je biologisch móet kopen, en bepaalde soorten waarbij dat minder van belang is?
Ik heb bijvoorbeeld het idee dat bioindustrievarkens meer lijden dan andere dieren en zou dus varkensvlees eerder biologisch kopen.
Ik ben erg benieuwd of iemand hier meer van weet!

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
in: Koken
1.1K
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
@panteao: Je bent wel selectief, als je alleen de nadelen noemt en niet ook de voordelen. Want biologisch vlees heeft ook allerlei veiligheidsvoordelen tov. regulier vlees (afkomstig van dezelfde website als de nadelen die jij noemt):
De kans dat er te veel resten van diergeneesmiddelen in biologische melk- en vleesproducten zitten, is klein. Biologische boeren gebruiken minder structureel diergeneesmiddelen en wachten langer dan 'gangbare' boeren voordat een dier dat geneesmiddelen heeft gehad, wordt gemolken of geslacht, zodat een groter deel van het geneesmiddel uit het dier zal zijn verdwenen.
Dieren uit de biologisch sector krijgen over het algemeen minder vaak antibiotica. De leefomstandigheden van het dier zijn erop gericht om de natuurlijke weerstand zoveel mogelijk te bevorderen.
In de biologische landbouw kunnen dieren zich meer natuurlijk gedragen. Dat levert minder stress op en een betere natuurlijke weerstand. De dieren worden minder snel ziek en herstellen eerder bij infecties. Als dieren trager groeien en langer leven, kunnen ze over bepaalde infecties heengroeien, zoals een infectie met salmonella. Daarmee is het risico op salmonellabesmetting bij consumenten ook kleiner.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Mijn voorkeur ligt dus ook absoluut bij het kopen van biologisch vlees! Voornamelijk omdat de leefkwaliteit van het dier dan beter beschermd wordt.
Ik vroeg me alleen nog af bij welk dier/soort vlees het grootste verschil tussen goedkoop een biologisch zit. Lijdt een varken in de bioindustrie bijvoorbeeld meer dan een kip? Of kan je je daar niet over uitspreken?
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Bedankt voor jullie antwoorden! Ik zal kip dan sowieso biologisch inkopen. Er worden inderdaad zoveel kippen geslacht en gegeten, dat het minste wat je kan doen, het biologisch inkopen is. Verder lijkt het mij geen fijn idee om vlees te eten dat volgespoten zit met antibiotica en als de smaak van een biologische kip beter is, is dat natuurlijk ook een groot voordeel.
Zelf was ik niet tot deze conclusies gekomen, dus heel erg bedankt!

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Ik denk ook dat kip de beste keus is, aangezien kip veel wordt gegeten, door veel bevolkingsgroepen.
Als het een sterk gemengde school is heb je niet zo veel aan biologisch varkensvlees, bijvoorbeeld.
Ook is mijn gedachte dat er bij kip veel medicijnen (antibiotica) worden gebruikt bij de productie, meer dan bij bijvoorbeeld rundvlees.

Het verschil tussen biologische kipgfilet en niet-biologische kipfilet is ook echt goed te proeven vind ik, dit ervaar ik bij andere vleessoorten niet zo sterk.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Ik denk dat je het soort moet inkopen dat over het algemeen het meest wordt gegeten, dus als je daar dan een biologische variant van koopt dan doe je die soort het meeste goed. Misschien kun je op internet naar statistieken zoeken over het soort vlees dat het meest wordt gegeten. Stel dat dat kip is, dan raadt ik je aan om biologische kip te kopen. Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding