Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Antwoorden (4)

Door het koolzuur, gist bubbelt niet. Maar het koolzuur komt van de gist. De alcohol ook, trouwens.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Aangezien vraagsteller het expliciet over tapbier heeft en er bij een biertje uit de tap sprake is van bier uit een fust met daarnaast een losse koolzuurcylinder, neem ik aan dat deze zich afvraagt inhoeverre het toegevoegde koolzuur van invloed is op de 'bubbeligheid' van een tapbiertje.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Ik neem nooit aan dat iemand iets anders bedoelt te vragen dan hij vraagt.
Gist zijn kleine cellen die je onder een microscoop goed kan zien, ze breken suikers af en de afbraakproducten daarvan zijn alcohol en koolzuur en dat laatste vormt de belletjes.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Aangezien vraagsteller het expliciet over tapbier heeft en er bij een biertje uit de tap sprake is van bier uit een fust met daarnaast een losse koolzuurcylinder, neem ik aan dat deze zich afvraagt inhoeverre het toegevoegde koolzuur van invloed is op de 'bubbeligheid' van een tapbiertje.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Goede opmerking rogui; het bier zelf is al flink verzadigd met koolzuur, dat er koolzuur op het vat gezet wordt is omdat voor het tappen meer druk nodig is dan gekoeld bier zelf opbouwt en je wilt ook niet dat de in het bier aanwezige koolzuur eruit verdwijnt. Bovendien is het logisch om voor die druk hetzelfde gas te gebruiken als in het bier zit, je wilt er zeker geen lucht, maar ook geen ander gas in hebben.
Het bier moet wel hetzelfde bier blijven.
Bier zonder koolzuur zal zeker niet schuimen. Door het vrijkomen van koolzuur ontstaan er gasbelletjes in het bier. Boven het vloeistofniveau blijven de belletjes in stand door de in het bier opgeloste eiwitten die een soort vlies om het belletje vormen. Deze structuur is niet blijvend en langzaam zakt het schuim in elkaar.
Het koolzuur is ontstaan door vergisting met suiker en is uitgefilterd voor het afvullen van vat of fles.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Het beir uit de tap heeft alleen bubbels door de koolzuurcilinder die op de tap is aangesloten.

Het alcohol in het bier is door vergisting erin gekomen. Echter, hierbij is de aanwezige CO2 gewoon vrij om weg te stromen: Normale vergistingsvaten staan niet onder druk.

Pas bij het in het vat brengen wordt de druk aangebracht. Dit kan natuurlijk al wel bij de brouwer gebeuren, die het vat op druk aanlevert, tenzij je een bier hebt wat na heeft mogen gisten op het vat. Dit zijn altijd witbieren..:

[quote=http://roodetoren.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=29&Itemid=39]
Koolzuurverzadiging en druk
Het voordeel van bieren op fust is, dat je niet hoeft her te gisten, maar je bier kunt verzadigen met koolzuur door druk op het vat te zetten. Je tapt dan bier met geen of veel minder gist dan op vat hergist bier en je hoeft geen drie weken te wachten.
Bij het vullen van het fust ga je als volgt te werk. Je vult je vat eerst met koolzuur om zuurstof eruit te verdrijven. Vervolgens hevel je je bier uit je lageringsvat of –fles in het vat, doet het deksel erop en sluit de koolzuurslang aan. Dan zet je druk op het vat en schudt het vat net zo lang tot je geen koolzuur meer hoort stromen. Let op: hoe kouder je bier, des te eerder is je bier koolzuurverzadigd omdat koolzuur beter oplost in koud dan in warm bier. Het kan dus nodig of handig zijn om je bier eerst te koelen alvorens deze te verzadigen. Zet echter wel altijd direct na het vullen al wat druk op het vat, want op deze wijze kun je controleren of hij lucht- en bierdicht afsluit. Door druk op het vat te zetten wordt het deksel goed dichtgedrukt.
[/quote]
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding