Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Antwoorden (2)

Gisten zijn schimmels die aan het bier worden toegevoegd om er alcohol in te laten komen. Die gisten voeden zich met de koolhydraten in het bier. Nu vraag je je waarschijnlijk ook af waarom bier dan maar 4.9 zeg 5% alcohol hebben. Dit is omdat de gisting wordt stopgezet. Bij wijn bijv gaat het gistingsproces net zo lang door totdat de gistcellen zichzelf met hun eigen alcohol vergiftigen. Daarom zit er in wijn ook meer alcohol
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Nadat de wort is afgekoeld, wordt gist en lucht toegevoegd.
De toevoeging van lucht is noodzakelijk voor een snelle vermeerdering van de gistcellen die voor hun reproductie zuurstof nodig hebben. De vergistbare suikers uit de wort worden tijdens deze hoofdgisting omgezet in alcohol, koolzuurgas en smaakstoffen.
De niet vergistbare suikers zorgen uiteindelijk voor de smaak van het bier.

Na de eerste gisting wordt het bier jongbier genoemd: een tussenproduct met weinig smaak en nauwelijks koolzuur.
Pas tijdens de tweede gisting, de nagisting, krijgt het bier een krachtige smaak. Deze nagisting vindt plaats in gesloten kuipen (het lageren) of in de fles. Hierdoor kan het koolzuur niet ontsnappen.

Na het nagisten in tanks wordt het bier gefiltreerd en eventueel gepasteuriseerd, waardoor de gistcellen afsterven. Het bier wordt vervolgens, eventueel onder druk met extra kooldioxide, in flessen of fusten gedaan.
(Lees meer...)
fremar
12 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding